Reflektioner om högskolepedagogik: undervisning online

Den senaste i serien högskolepedagogiska kurser var en workshop om e-lärande, alltså undervisning online. Det är användbart både för genuina distanskurser, för kurser som behöver hållas på distans i nödfall därför att det råkar vara pandemi, och för vilka kurser som helst — eftersom varje kurs med självaktning har ett inslag av online-aktiviteter numera. Vi använder ju alltid en digital lärplattform till att dela material, hantera inlämningar, meddelanden och diskussioner, även om kursen också har klassrumsaktiviteter.

Jag har hittils inte behövt spela in några föreläsningar eller demonstrationer, men nu är jag bättre förberedd ifall det skulle behövas. En fördel med att behöva lyssna på mig själv alldeles för noggrant för att kunna skriva textningen: Jag insåg att jag, i min nedkortade föreläsning, gav en ganska torftig förklaring av ett visst genetiskt koncept (för insatta: ja, det var naturligtvis kopplingsojämvikt). Om jag skulle använda den i faktisk undervisning måste jag spela in den delen igen med en bättre förklaring.

Screenshot av mig som spelar in en föreläsning med undertexten 'don't bother to talk to me'

Den automatiska textningen har det inte lätt med min engelska kombinerad med genetisk terminologi. Jag minns inte vad jag sa här, men det var något helt annat.

Annars var det mest intressanta att prata (och i någon mån klaga) med andra deltagare om det senaste årets distansundervisning. Ett återkommande klagomål under det gångna året är hur trist det är att föreläsa för en skärm, jämfört med att göra det inför en publik i ett rum. Jag håller med: Det är både tråkigare och mer stressande att prata till en skärm, och det blir knappast bättre när det är en inspelning på gång. Men å andra sidan, varför är det så viktigt att titta på åhörarnas ansikten? Vet vi att studenterna hänger med för att de ser ut att hänga med — eller att de inte hänger med för att de ser ut att uttråkat titta ut i rymden? Nej, såklart inte. Det är klart att det är trevligt för mig att se dem jag talar till, men jag har svårt att se att det ger mig någon användbar information om vad de förstår och inte, om jag inte frågar dem.

Och på motsatt håll: är det viktigt att studenterna ser mitt ansikte? Även det omvända klassrummet, i all sin påstådda radikalitet, verkar en smula fixerat vid föreläsningar. Å ena sidan känns det seriöst med en videoföreläsning, i alla fall om den inte är för tafflig — att jag tagit tiden och ansträngningen att samla ihop och spela in materialet. Och det finns ett visst underhållningsvärde, som inte är att förakta, i att läraren visar sitt ansikte och har ett personligt tilltal. Å andra sidan, all kritik som finns mot föreläsningsformen (med undantaget att man inte kan spola tillbaka och se den igen) kan riktas mot den förinspelade föreläsningen. Den eventuella lilla interaktivitet som finns i en live-föreläsning försvinner också. Det viktiga är att studenterna lär sig så bra som möjligt, och frågan är om de blir bättre föreberedda för en lektion eller ett seminarium av att få en inspelad föreläsning än de skulle bli av få läsanvisningar eller en förberedelseuppgift.