Pig and chimp dna just won’t splice — eller: ta en titt på Wikipedia och mejla mig

Okej, titeln hänvisar till South Park som ju verkligen inte är en särskilt bra serie. Men det visar sig att South Park-figuren Dr. Alphonso Mephesto (så!) har en sorts verklig motsvarighet — verkligheten överträffar dikten och så vidare. Det finns tydligen en genetiker som driver en egen hypotes om människans utveckling: att vi kommer från hybrider mellan schimpanser och grisar. Det finns som bekant ingen åsikt som är så konstig att det inte är någon som driver den. Och på något sätt har The Daily Mail, som är tämligen ökänd för sin dåliga vetenskapsjournalistik, fått för sig att skriva om det. Och direkt från the Daily Mails hemsida kommer den till Aftonbladet.

Eugene McCarthy heter han som driver idén att människan är en schimpans–grishybrid. Det är han förmodligen ganska ensam om att tro — varför framgår nog om en läser hans väldigt långdragna hemsida. Jag har bara läst den länkade artikeln där han än så länge kommit fram till att det inte finns något som tyder på att schimpanser och grisar kan få fertil avkomma, att det finns andra förklaringar till kroppsliga likheter mellan människor och grisar samt att människan genetiskt inte särskilt liknar grisen men däremot schimpansen. Vad som talar för hans hypotes har han inte hunnit med.

Men det var inte hypotesen som sådan jag tänkte skriva om utan vetenskapsjournalistik. (Om du verkligen undrar om grisarna och schimpanserna, se PZ Myers bloggpost. Myers är för övrigt professor i biologi, så hans akademiska position smäller klart högre än min, och han har valt ett annat South Park-klipp som illustration.) Det är såklart väldigt lätt att skälla på de som skrivit artiklarna i Daily Mail och Aftonbladet — det borde väl vem som helst fatta att ”teorin” ifråga är ett påhitt från en tok? Eller? Jag vet faktiskt inte! Jag tycker kanske att den som skriver ett referat borde kunna ta sig tillbaka till källan och se att det inte är något publicerat forskningsresultat, utan en ganska suspekt egen hemsida. Men när det gäller påståendet att människan är en schimpans-grishybrid? Det låter absurt, men det finns det också en hel del riktig forskning som gör. Forskare och vetenskapskommunikatörer är dessutom väldigt förtjusta i att hitta på slående och uppseendeväckande rubriker och sammanfattningar. Det kanske faktiskt inte är så lätt att veta vad som är rimligt och inte.

Det är utan tvivel så att forskare — inklusive små doktorander som undertecknad — ibland kan vara dryga på Twitter eller skriva arga mejl när de tycker någon har publicerat något dumt. Och de är, precis som journalister och reportrar upptagna och under ständig tidspress. Men de flesta bör vara vana vid och intresserade av att förklara vetenskap. Så om du är reporter, sitter med en artikel i knät och undrar vad det betyder och om det är trovärdigt — ring någon! Skicka ett mejl! Det ingår faktiskt i vårt jobb att dela med oss av kunskap. Även om någon som jag absolut inte är expert på det mesta inom biologi, så har vi i alla fall haft mycket övning i att läsa och utvärdera vetenskapliga påståenden.