Tre rekommendationer

1. Lindsey Fitzharris, The Chirurgeon’s Apprentice

Fitzharris är doktor i medicinhistoria och driver den här fantastiska och groteska bloggen om kirurgins tidiga historia och diverse andra morbida saker. Se till exempel det här inlägget om säkerhetskistor:

In 1822, Dr Adolf Gutsmuth set out to conquer his fear of being buried alive by consigning himself to the grave in a ‘safety coffin’ that he had designed himself. For several hours, he remained underground, during which time he consumed a meal of soup, sausages and beer—all delivered to him through a convenient feeding tube built into the coffin.

Gutsmuth wasn’t the first to design something like this. Around 1790, the Duke Ferdinand of Brunswick had the first safety coffin built which included a window to allow light in and a tube to provide a fresh supply of air. The lid of the coffin was then locked and two keys were fitted into a special pocket sewn into his burial shroud: one for the coffin itself and one for the tomb.

2. Anders Sundell, graftweets

Trogna läsare har nog blivit varse att jag tycker om diagram, särskilt relativt enkla statistiska diagram för att rita och förtydliga data och modeller. Anders Sundell är statsvetare och twittrar då och då roliga diagram av diverse saker — som detta diagram över vilka länder som tog medaljer i vinter-OS 2010:

Graf: Vilka länder tar medalj i vinter-OS? De som ligger i norr och har stora ekonomier.

breddgrad_os

Okej, en twittrare är ingen vidare bra rekommendation för dem som inte själva har twitter. Så jag kan också tipsa om en statsvetarblogg som Sundell med flera skriver: Politologerna.

3. Melissa Wilson Sayres, Näbbdjur näbbdjur näbbdjur näbbdjur!

Dr. Sayres forskar på ett ämne jag tycker är sjukt spännande: könskromosomer. Och om en gillar könskromosomer måste en också gilla näbbdjur (se min post förra året, t.ex.)! I väntan på en utlovad post om näbbdjurets könskromosomer rekommenderar jag den här listan med näbbdjursfakta!

The platypus is currently tied for my favorite mammal (along with hedgehogs and manatees). Platypuses have a lot of unique characteristics, but one of the features I find most fascinating is their sex chromosomes. Before a post about their chromosomes, there’s a few things we need to clear up.

Platypus_by_Lewin

(Repris på ett av mina favoritnäbbdjur. John Lewin (1770-1819) via Wikimedia Commons)