Undervisning: Halvvägs igenom NBIA25

Vi är nu ungefär halvvägs genom laborationerna i cellbiologi; vi har avverkat labb A, med mikroskop och hackade grönsaker och håller på med B, som är diverse övningar med plasmamembran och osmos (de färgglada rören på bilden!). Ni som har Instagram kan se en del av studenternas fotografier under taggen #nbia25. Sedan kommer C, fagocytos, där mitt sidoprojekt i år är att samla in data från grupperna och göra en liten modell (antagligen hierarkisk Poisson) för experimentet. Det blir roligt, och en del av mitt nyårsprojekt att öva mer på statistiska modeller.

Hur som helst, om någon student på kursen läser det här (vilket inte är helt otänkbart då min blogg tydligen är ganska högt upp i sökresultaten för kurskoden …) har jag några rekommendationer: Först och främst, den här lilla visan om jäst och etanol länkade jag redan förra året. Lägg märke till att det här är den rättade versionen efter att några kommentatorer påpekade ett par missar — kanske det enda dokumenterade fallet av konstruktiva kommentarer på YouTube. Vidare, på samma tema: Salgueiro & co (1988) och Quintas & co (2000) om etanol och jästens plasmamembran. Se figur 5 i den första samt figur 2 och 3 i den senare, räkna ut hur stor volymprocent etanol vi använder och jämför! Ha så kul.

IMG_0049 IMG_0052 IMG_0025 IMG_0037

ps. Berberisrödjaren!