Inför NBIC45: hurra för pcr!

Våren är alltså min undervisningssäsong. Nu är det dags för NBIC45, Molekylärgenetik, där jag är med och håller i ett par laborationer. Det här är den av kurserna som är närmast det jag själv håller på med och dessutom roligast. Nåja, de som inte tänker syssla med genetik kanske inte tycker att det är fullt lika underhållande, men det kan ändå vara bra att veta lite om hur molekylärgenetik går till. Bland annat ska vi ta fram dna, kopiera det med polymeraskedjereaktionen och titta på produkterna på agarosgel.

Om någon av studenterna skulle leta sig hit: Här är några poster från tidigare år:

Polymeraskedjereaktionen
Att tolka agarosgel
Så går det till: att ta fram DNA och RNA, polymeraskedjereaktionen och agarosgelelektrofores.

Och här är lite inofficiell rekommenderad läsning: Dels patentet på pcr (Kary Mullis m.fl) från 1987 och ”Improved M13 phage cloning vectors and host strains: nucleotide sequences of the M13mpl8 and pUC19 vectors”, Yanisch-Peron, Veira & Messing (1985), som beskriver plasmiden pUC19 som vi använder i andra laborationen.

Om den andra kursen som börjar nu, Communicating science, har jag inte lika mycket att säga, mer än att Martins regler för vetenskapskommunikation lyder:

1. Om det överhuvudtaget är möjligt, nämn dinosaurier.

2. Påstå inte att din forskning hjälper till att bota cancer om inte din forskning faktiskt handlar om att bota cancer.

En reaktion på ”Inför NBIC45: hurra för pcr!

  1. Pingback: Undervisning: Molekylärgenetik | On unicorns and genes

Kommentarer är stängda.